Der er flere måder at være bæredygtig på i dag. Nogle mennesker spiser ikke kød, visse har droppet flyrejserne, mens andre går meget op i grøn energi. Og så er der dem, der gør det hele på en gang. Men for at det hele ikke skal virke for uoverskueligt, er det vigtigt at starte et sted. Hvert skridt betyder noget, og derfor kan du jo overveje at kigge på energien i din bolig. Du har garanteret hørt om både solceller og vindmøller, men der er også andre muligheder, når det kommer til miljørigtig opvarmning af dit hus. I denne guide kan du få mere at vide om varme i jorden.

Hvordan fungerer jordvarme?

Jordvarme fungerer ved at omdanne den energi, der ligger i jorden, til varmeenergi, som kan bruges i dit hus. Du kan bl.a. benytte varmen på dit brugsvand, så du kan tage varme bade på en god og bæredygtig måde. Det fungerer ved, at der graves en jordvarmeslange ned i din have samt en ekstern jordvarmepumpe. Det er varmepumpen, som genererer energien, der derefter føres ind i din bolig via jordvarmeslangen. I det store regnskab kommer energien fra solen, fordi det er den, som varmer jorden op.

Hvad koster et jordvarmeanlæg?

Selvom betalingen af jordvarme måske kan føles som en stor sum penge, så er det vigtigt at tænke på jordvarmeanlæg som en langtidsinvestering. Et jordvarmeanlæg vil nemlig typisk have tjent sig selv ind på 5-10 år, hvor du ikke skal betale for meget andet service end et enkelt eftersyn om året. Den konkrete pris afhænger selvfølgelig også af, hvad din husholdnings energiforbrug er, og det er derfor en god idé at finde ud af, hvor meget energi, du ca. bruger på et år. På den måde bliver det nemmere for dig at finde ud af, hvad prisen bliver.

Mere info om jordvarmeanlæg

Det er vigtigt at huske på, at et jordvarmeanlæg kræver et relativt stort haveareal for at kunne betale sig. Som tommelfingerregel skal du helst være i besiddelse af en have på 300 kvadratmeter. Heldigvis er jordvarmeanlæg også med til at forhøje din boligs værdi, så du kan sælge den videre til en god pris en dag, såfremt det skulle blive nødvendigt. Derudover skal du heller ikke forholde dig til støj og andre gener, for et jordvarmeanlæg larmer slet ikke, som en vindmølle gør det. Det er altså en bæredygtig energikilde med masser af fordele.