Det er ikke altid, det er nødvendigt at gå ud og bruge mange penge på design til boligen, hvis man vil have noget flot og unikt. Faktisk kan det ofte lade sig gøre at finde skønne genbrugsting, som med lidt kærlig behandling får nyt liv.

Fordelene er mange. Dels er det bedre for miljøet, når vi kan genanvende produkter, som stadig fungerer – fremfor altid at købe nyt! Dels er det bedre for din økonomi, for et gør-det-selv hobbyprojekt som f.eks. istandsættelse af et vitrineskab eller en kommode er ofte en billigere måde at få noget unikt til hjemmet på. Og så har det unægtelig en anden charme, når man selv forvandler noget ældre og fremtryller helt nyt liv.

Her er et par nemme trick til dig, der gerne vil prøve selv!

Gør det rette fund

Når du skal finde et møbel, som du vil istandsætte, skal du være påpasselig med ikke at vælge noget, som er for gammelt eller meget slidt. Det kan lade sig gøre at restaurere det, men det kræver lidt mere arbejde.

Hvis du i stedet finder et møbel, som måske blot har lidt overfladiske skrammer, bliver det lettere at få gennemført projektet.

Finder du produkter med skrammer, er vores lokale snedker i Vojens råd, at du anvender en reparationsmasse, som er en særlig spartelmasse til træ. Spartelmassen kan klare hak, udfylde grimme skruehuller eller erstatte huller fra hele knaster i træet!

Slibning og maling

Når du har konstateret, at træet er intakt eller du har udbedret små skader, kan du slibe den gamle maling af. Det kan gøres manuelt, men det er langt lettere, hvis du bruge en slibemaskine. Vær dog opmærksom på, at du lige bør teste maskinen på noget ældre træ, så du lære den at kende. Alternativt risikerer du at slibe for meget af og lave små ujævnheder.

Når du har klaret nedslibningen, kan du enten grunde træet eller male / lakere det. Det hele afhænger af, hvilket udtryk, du vil have. Vil du have et look i træ, kan du finde en lys eller mørk lak, mens det naturligvis kræver maling at farve træet hvidt, sort, blåt etc.

Er der glas på møblet, så husk at sætte malertape for, så du ikke får malet glasset.

Detaljerne

Når dit møbel har fået lak eller maling, kan du stadig pifte det op. Det kan du f.eks. gøre ved at finde nogle spændende greb eller håndtag.

Husk dog, at du også kan skabe detaljer ved f.eks. at beklæde indersiden (eller ydersiden!) af et skab eller en kommode med møbeltapet.

Find evt. inspiration på boligblogge eller steder som Pinterest og Instagram.

God fornøjelse med dit DIY-projekt