Det er blevet yderst populært at kaste sig ud i et hobbyprojekt, der involverer keramik. Keramik er en fællesbetegnelse for alle produkter, du kan finde i brændt ler. Det kan både være fade, skåle, vaser, glas og meget andet. Keramik er for alle både nybegyndere og professionelle, så alle kan altså gå i gang med et hobbyprojekt, hvor kreativiteten bruges på keramik. Du kan forme lige præcis den form du ønsker og derfor skabe noget unikt. Udover selv at bestemme formen, på dit keramik, kan du med glasur, som stentøjsglasur, selv bestemme hvilket finish dit keramik skal have.  

Hvordan kommer jeg i gang?

Hvis du gerne vil i gang med at udsmykke dit hjem med egne kreationer eller give en personlig gave, så kan du starte med at udforske markedet for de forskellige lertyper samt sætte dig ind i teknikkerne. Der findes blandt andet disse populære lertyper på markedet:

  • Lertøjsler
  • Stentøjsler
  • Porcelænsler 
  • Støbeler

Hvis du skal starte et helt nyt hobbyprojekt med keramik, kan du de fleste steder få vejledning og hjælp til, hvilken type der passer til dine behov. Der er eksempelvis stor forskel på stentøjsler og porcelænsler, da leret har forskellige udtryk og smeltepunkter. Stentøjsler brændes ved 1200-1300 grader, hvilket er et højt smeltepunkt. Porcelæn kender du højst sandsynligt fra enten dit eget eller måske dine bedsteforældres service, da porcelæn er blevet brugt gennem flere generationer. Udover de forskellige lertyper, findes der også glasur til udsmykning, blandt andet:

  • Lertøjsglasur
  • Stentøjsglasur
  • Rakuglasur

Benytter du stentøjsglasur til dit stentøjsler, vil du opleve et rustikt udtryk, når stentøjsglasuren kommer i kontakt med stentøjet. Dit keramik får derfor et specielt og unikt udtryk. Det er altså muligt at frembringe forskellige udtryk, farver og former ved brug af ler og glasur. Hvis du ønsker at dit keramik skal have en helt speciel farve, kan du typisk købe farver og dekorationer ved siden af.

Keramik for nybegyndere og professionelle

Som sagt er keramik både for nybegyndere og professionelle. Det starter typisk som et hobbyprojekt, hvor vedkommende bliver så grebet, at det efterfølgende bliver til en fuldtidsbeskæftigelse. I dag kan du finde mange keramik butikker og værksteder rundt omkring i Danmark, og du vil derfor kunne finde inspiration mange steder. Hvis du er helt ny på området, måske hvis dig selv og en ven vil starte jeres nye hobby op sammen, så er der hjælp at hente. Der findes et hav af keramikværksteder, som også tilbyder kurser, så du kan lære teknikkerne og få gode råd.