Træ bruges til et hav af forskellige ting. Den mest normale anvendelse er dog alligevel nok udendørs byggerier, som jo også dækker over mange forskellige ting. Udendørs byggerier er alt lige fra terrassen hjemme i parcelhuset til den store platform nede ved havnen. Træ er populært – og det er med god grund. Det er et helt unikt materiale at bygge med. Det giver et rigtig flot udtryk at benytte sig af træ, når man bygger. Dog er der en meget vigtig ting at huske på, når man vælger at bruge træ. Kvaliteten og dermed levetiden. Det er helt afgørende, at man køber noget ordenligt træ, hvis man skal bruge det til at bygge. Gør man ikke det, kan konsekvenserne være fatale. Noget andet, som ligeledes vil være super godt at gøre, det er at benytte trykimprægneret træ. Det er et koncept, som i sin simpleste forstand går ud på at beskytte træet mod at blive nedbrudt. Så står du overfor en opgave, hvor du skal bruge træ til at bygge med, vil du gøre klogt i at læse med nedenfor, hvor konceptet omkring trykimprægnering bliver uddybet.

Hvorfor trykimprægnere sit træ?

Som tidligere nævnt, går træimprægnering i bund og grund blot ud på at beskytte træet imod at blive nedbrudt. Det gør man ved at føre træet gennem en imprægneringsproces, hvor træet bliver imprægneret og dermed beskyttet mod nedbrydning ved råd, svampeangreb og insektangreb. En anden markant fordel ved at benytte trykimprægnering, er at træets naturlige holdbarhed bliver forlænget. Hvem ønsker ikke det? Den tekniske beskrivelse af imprægneringsprocessen er, at man ved imprægnering opnår en dyb og fuld indtrængning i splintveddet, som herved medfører en bedre beskyttelse mod biologisk nedbrydning end for eksempel fyrrekernens naturlige beskyttelse og holdbarhed. Yderligere tekniske beskrivelser af processen kan uden problemer findes på nettet. En vigtig ting ved imprægnering er, at det er god kvalitet; ellers er man lige vidt. Du kan genkende god kvalitet af imprægneret træ ved at se, at væsken er trængt helt ind til kernen. Hvis træet kun lige er dyppet i imprægneringsvæske, vil det kun være trængt få millimeter ind i træet, hvilket ikke vil være optimalt. En anden måde at genkende god kvalitet, er ved at sikre sig at træet er produceret i Danmark og imprægneret i henhold til NTR-standarderne. Opfylder træet disse krav, kan du være fuldstændig skråsikker på, at kvaliteten er i orden – hvilket er helt essentielt for at få noget ud af de mange fordele, der er ved trykimprægnering.

Hellere sikre sig god kvalitet fra starten

Som det ofte er gældende, så er det til enhver tid en god ide, IKKE at gå på kompromis med kvaliteten. Ift. trygimprægneret træ, kan konsekvenser være fatale. Er kvaliteten ikke i orden, kan man risikere, at træet efter kort tid kradser af, og man dermed er nødt til at købe noget helt nyt. Ender det med at ske, vil det i længden ende med at være en dyrere løsning. Gå derfor aldrig på kompromis med kvaliteten, når du køber.