Mulighederne er mange, når man skal vælge ny køkkenbordplade, og nogle gange er det en jungle at finde rundt i, hvad der passer bedst til ens hjem. Køkkenbordpladen er en essentiel og vigtig del af køkkenet, og derfor er der flere ting du skal overveje, inden du køber en ny.

Udover udseendet i sig selv skal du både overveje materiale, rengøring, vedligeholdelse og om bordpladen vil holde til de ting, du udsætter den for. Her er nogle ting du kan overveje, inden du køber en ny bordplade.

Hvordan bliver køkkenbordet brugt?

Inden du beslutter dig for, hvilken køkkenbordplade du ønsker, skal du overveje, hvad den skal kunne holde til. Forskellige køkkenbordplader holder til forskellige ting, og derfor skal du overveje, hvad du har brug for i dit køkken.

Bruger du ofte lang tid i dit køkken på at lave mad, eller undgår du det så vidt muligt? Stiller du varme gryder og bageplader på den, eller husker du at bruge en bordskåner? Skal bordpladen kunne holde til fedtede børnefingre, tunge køkkenmaskiner eller farvede mad- eller drikkevarer, som rødvin eller rødbeder?

Populære køkkenbordstyper

En af de mest populære køkkenbordstyper er af massivt træ; de går igen i boligbladene, og passer perfekt ind i et hus i nordisk stil. Dog er det også en af de bordplader, der kræver mest vedligeholdelse; den skal typisk behandles med olie to til tre gange om året, og man skal være opmærksom på at der ikke lægger vand på bordet, der med tiden vil sætte sig i træet.

En anden populær type køkkenbord er af rustfrit stål – det er hygiejnisk, solidt og robust, og derfor et godt valg, hvis du bruger dit køkken meget. Dog er det denne type bordplade, man oftest finder i industribygninger, og derfor kan dit køkken hurtigt ligne et industrikøkken.

Et tredje, populært alternativ er køkkenbordplader lavet af granit og natursten; det er hårdført, let at vedligeholde, hårdføre overfor varme, og så kan de holde i mange år. De fås i mange farver og mønstre, og passer derfor ind i de fleste køkkener.

Økonomi

Når det gælder køkkenbordplader, som skal kunne holde til at blive brugt i mange år, er der en direkte linje mellem kvalitet og pris. Billige kvaliteter vil oftest hurtigt se brugte ud eller skulle udskiftes i løbet af nogle år trods vedligeholdelse, mens de dyrere og bedre kvaliteter vil holde i mange år, hvis de bliver vedligeholdt på den rigtige måde.

Langsigtet vil det derfor kunne betale sig at købe et kvalitetsprodukt, som du får glæde af i mange år. I forlængelse af dette bør du også overveje et materiale, du stadig vil synes er pænt om mange år. Det er både bedre for din pung og for klimaet. Derfor er det en idé at sørge for, at køkkenbordpladen passer til resten af udtrykket i køkkenet, både i stil og i farver. Det behøver ikke at være det samme materiale eller de samme farver, men forsøg alligevel at holde en stil der ikke skal udskiftes om nogle år.