Dagslyset er sundt for os. Mere dagslys giver os et bedre indeklima og endda også en lavere el- og varmeregning. Det er derfor en god idé at prioritere dagslyset i boligen. Vi har her samlet nogle tips til, hvordan du kan få mere dagslys ind i boligen.

Mal med lyse farver

Mørke vægge kan få et rum til at fremstå mørkere end det egentlig er – og så kan det faktisk også få et rum til at syne mindre. Det er derfor en god idé at prioritere de lyse farver på væggene. Lyse farver bidrager nemlig til at reflektere mere lys og øger også lysets styrke i modsætning til mørke vægge.

Indret dig efter dagslyset

Hvis du gerne vil være sikker på at få så meget dagslys ind i rummet som muligt, bør du også primært indrette med lyse møbler og materialer. Hold dig fra at indrette udelukkende med mørke møbler som f.eks. palisander eller teak. Du bør også sørge for at dagslyset har en vej ind i boligen. Derfor bør du ikke fylde vindueskarme med bl.a. potteplanter og en masse andre, da det kan begrænset det lys, der kommer ind ad vinduet. Derudover bør du også indrette hjemmet således, at du udnytter dagslyset bedst muligt ved f.eks. at rykke opholdspladsen hen til vinduerne.

Skift vinduerne ud

Vinduerne størrelse har generelt stor betydning for, hvor meget naturligt dagslys, der kommer ind i boligen. Jo større vinduer, jo længere når lyset også ind. Hvis du derfor bor i et hjem med meget små vinduer eller med vinduespartier, der generelt tager meget at lyset selv, så kan det gøre en stor forskel at skifte vinduerne ud. Nye vinduer kan også bidrage til en lavere varmeregning, da huset så bliver bedre isoleret og holder bedre på varmen.

Beskær træer og hække

I mange tilfælde er det ikke indretningen eller farverne, der er skyld i, at der ikke kommer særlig meget dagslys ind i boligen. Det handler simpelthen om, at der er noget udenfor, som skygger for solen. Det kan f.eks. være et træ eller en høj hæk. Man kan her få åbnet op og få en del mere dagslys ind i boligen ved at beskære nogle træer eller klippe en hæk længere ned. Hvis du har brug for hjælp, kan du kontakte denne anlægsgartner: https://www.gltp.dk/.