Hvis du står i en situation, hvor strømmen pludseligt er gået i din villa eller i din lejlighed, så er måske udskiftning af sikring i el-tavlen, din næste opgave. Heldigvis er det 9 ud af 10 gange relativt nemt at udskifte en sikring selv. I de fleste el-tavler er det nemlig meningen at du som privatperson selv skal kunne udskifte en sprunget sikring ved behov.

Hvorfor springer sikringer?

En sikring opfylder samme funktion som din fejlstrømafrbydere i din eltavle, dvs. den slukker for alt strøm, ved overforbrug eller andet elektrisk fejl, f.eks. en kortslutning. I og med at sikringen springer, så afbrydes strømmen og dermed forebygger en sprunget sikring problemerne som kan opstå ved en elektrisk fejl, f.eks. at der går ild i en elinstallation.

Hvordan ved jeg hvilken sikring som sprunget?

Du kan se hvilken sikring der er sprunget ved at tage et kig på den lille farveprik i enden af sikringen, se om farveprikken er løsnet eller faldet af. Udskift de sikringer ved løsninger eller manglende farveprik, til en ny sikring af samme ampere.

Skal jeg slukke for strømmen når en sikring sprunget?

Grundreglen er at slukke for hovedafbryderen i din eltavle og herefter finder du årsagen til hvorfor sikringen sprunget, og løser problemet. Oftest springer en sikring når du brugt mange el-apparater på samtid. Derfor kan du roligt udskifte en sikring til en ny i din el-tavle, med det samme, uden at der sker noget. Du skal bare pas på med at bruge samme apparater på samtid igen, de apparater som fik sikringen til at springe i første omgang, ellers så kan du risikere at en sikring springer igen og igen, præcist på samme måde.

Hvad sker der, hvis jeg placerer forkert sikring i beholderen?

Det er vigtigt, at du ikke placerer en forkert sikring, i den forkerte sikringsbeholder. For mange ampere eller for få, kan lede til en overbelastning af dit el-system. Konsekvenserne af overbelastning kan være enorme, dvs. det kan fatte ild og i værste tilfælde brænde hele bygningen ned eller ødelægge alle dine el-apparater i et ryk. Så hvis du ikke ved hvad du laver, vedrørende elinstallationer, så foreslår vi at du kontakter en elektriker i København, til hjælp i stedet for at selv give dig ud i noget som du ikke føler dig tilpas med.