MIDI-keyboards har udviklet sig til at være en vigtig del af både optrædener og studiearbejde for nutidens musikere og producere. Det skyldes især den stigende brug af virtuelle instrumenter.

Med et MIDI-keyboard er det muligt at kontrollere en lang række parametre, foruden det faktum, at man kan spille på det. Derfor er der også mange ting, man skal være opmærksom på, hvis man skal købe et MIDI-keyboard.

Blandt andet er det vigtigt at overveje, hvilke tangenter man vil have, om det skal have pads, fadere mv.

Fadere, knapper og kontrol

De fleste MIDI-keyboards er udstyret med en række knapper kaldet fadere og pads. Dem kan du bruge til at transmittere MIDI-data og øge den praktiske kontrol, du har over dit software.

Har du sluttet dit keyboard til din computer og i din DAW har åbnet en soft-synth, kan du få kontrol over bl.a. filter cutoff, resonans m.v. i realtid med dit MIDI-keyboard. Det giver dig en mere autentisk og analog følelse, da du betjener et reelt instrument.

Der er endda nogle modeller, der kommer med automapping-teknologi, som automatisk kan indstille knapper, så de matcher en række populære soft-synths.

Stor forskel på antal tangenter

Når du skal købe et MIDI-keyboard, er det også vigtigt at overveje antal tangenter. I denne forbindelse er der flere ting, der bør overvejes. Hvor meget plads har du i dit studie? Spiller du med begge hænder? Vil du kunne lave custom splits? Har du det ofte med på farten?

Svarer du på disse spørgsmål, bliver det lettere for dig at vurdere, hvor mange tangenter du skal have. MIDI-keyboards kan generelt fås med enten 25, 49, 61 eller 88 tangenter. Derfor kan de være fra under 40 cm. til over en meter i længden.

Vægtning af tangenter

En stor forskel på de mange MIDI-keyboard er tangenternes vægtning. Dem findes der flere forskellige af, som passer til forskellige spillestile og til forskellige typer lyd. Derfor er det vigtigt at vælge korrekt i denne forbindelse.

Når du skal vælge mellem de forskellige typer vægtning, er der grundlæggende tre typer at vælge mellem:

  • Vægtet Hamme Action

  • Semivægtet Action

  • Synth Action

Det er naturligvis den type musik, du spiller og producerer, der skal afgøre, hvilken af de tre typer, der er det rette valg for dig. Derfor er det også vigtigt, at du sørger for at tage højde for dette, når du skal vælge mellem de mange MIDI-keyboards.