Klimakrisen er presserende som aldrig før, og hele verden er ved at få øjnene op for konsekvenserne af vores handlinger. Blandt andet har verdens befolkning fået lettere adgang til at købe og forbruge tøj, og der bliver produceret på livet løs for at møde efterspørgslen. Dette betyder blandt andet at tøjindustrien er en blevet en kæmpestor klimasynder. Hvis du læser med her får du vores råd og vejledning til hvordan du kan gøre din garderobe mere bæredygtig og dermed skåner miljøet. 

Lap hullerne 

Du har sikkert prøvet det før: yndlingsbukserne revner godt og grundigt, fordi du så gerne bruger dem dag efter dag. Hvis tøj går i stykker, har mange mennekser en tendens til blot at smide det ud, hvilket er skam, da man ofte med lidt nål, tråd og snilde kan råde bod på skaden. Dette vil forlænge levetiden på dit tøj og lægge en dæmper på dit forbrug, men man skal selvfølgelig også være bevidst om at ikke alle ting står til at blive reddet. At “redde” sit tøj bliver også nemmere, hvis man ejer symaskine. Med denne kan man lappe sit tøj, forstærke syninger og så kan man også tilpasse tøj. Dette betyder, at man i stedet for at købe en spritny kjole, kan finde gamle kjoler og sy dem til, så man i stedet har lyst til at gå med dem. 

Ny brug

Hvis man har børn eller sommetider selv kan fumle lidt på fingrene, oplever man gerne pletter og gerne den slags, der ikke går væk ved vask. I stedet for at sende tøjet en tur i skraldespanden kan man få et nyt look og en ny brug ud af det. Dette kan man blandt andet gøre ved at farve tøjet. Mange hobbybutikker ligger inde med tøjfarve, så man kan vælge lige den farve man foretrækker og derefter kan man forsøge sig med særlige teknikker og mønstre. For at farve sit tøj på en endnu mere bæredygtig måde kan man bruge rester fra grøntsager. Det kunne være saft fra rødbeder eller gulerødder, men skrællen fra en avocado vil eksempelvis give dit tøj en flot rosa farve. 

Gå i genbrug 

Hvis man endelig vil købe “nyt”, så bør man gå en tur i genbrugen eller købe brugt tøj fra andre mennesker. Når man sætter brugt tøj til salg, fejler det sjældent noget og man kan sagtens bruge det, som var det nyt. I stedet tager man del i en cirkulær økonomi og et cirkulært forbrug, som ikke belaster miljøet på samme måde. Genbrug er altså godt for både pengepungen og miljøet.