Efteråret er ovre os, og det betyder masser af farver i skoven, og dermed er der også gode muligheder for at tage nogle flotte billeder af årstiden, hvis der er en aspirerende fotograf gemt i dig. Og da vi alle har en smartphone på os, så behøver du faktisk ikke at gøre meget andet end at gribe telefonen i lommen, og så er du klar til at skyde en masse flotte fotos.

Men hvis du gerne vil tage din hobby til det næste niveau, så kan der være behov for at skifte iPhone-kameraet ud med et mere avanceret spejlreflekskamera. Men hvor dyrt et det lige, at komme i gang med hobbyfotografering? Det gør vi dig klogere på herunder.

Smartphone eller spejlrefleks?

Spejlreflekskameraet har altid været det foretrukne kamera for hobbyfotograferne, og før i tiden var det mere henvendt til professionelle fotograder – dels fordi de var avancerede at benytte, og fordi prisen var i den høje ende. Sidenhen har producenter som Canon og Nikon producerede mere brugervenlige modeller, der både var nemmere at bruge og ikke mindst havde en billigere pris.

Men med smartphonens udbredelse og konstante udvikling, så har spejlrefleksen fået en seriøs konkurrent, hvor blandt andet de nyeste iPhones er udstyret med nogle ret avancerede kameraer.

Dog er det heller ikke nogen hemmelighed at kameraet er den største udgift for alle fotografer. Hos KreditNU kan du for eksempel tage et lån på 10.000 kroner, hvis du har brug for et nyt kamera, eller hvis dit nuværende setup skal opgraderes.

Dette udstyr bør du også investere i

Et kamera er sjældent nok, og du er derfor også nødt til at investere i andet udstyr – såsom SD-kort og linser. Når du køber et spejlreflekskamera, får du jo ofte kun en standard 18-55 mm linse med, som kan være fint for nybegynderen. Men lige så snart du bliver bedre til at fotografere, har du måske behov for nogle bedre linser. Og det er særligt linserne, der er tunge post, når det kommer til fotografering. Her kan du med fordel undersøge brugtmarkedet, inden du investere mange tusinde kroner i en ny linse.

Andet udstyr, du kan få brug for som hobbyfotograf:

  • Kamerastativ
  • Belysning
  • Blitz
  • Baggrund

Hvad du skal bruge af ekstra udstyr, afhænger i sidste ende af, hvilken type fotos du vil tage. Er du til natur og stillfotos ude i det fri, så er behovet nok nærmere forskellige typer af linser og filtre. Hvorimod behovet i højere grad er belysning og baggrund, hvis du gerne vil have dit eget fotostudie.

Behøver du at betale for software?

Fotobehandlingen er lige så stor en del af arbejdet. De fleste fotografer skyder billeder i en rå fil, der efterfølgende skal behandles. Fotobehandlingssoftware er ikke helt billigt, i hvert fald ikke, hvis du vælger at benytte dig af Adobe-pakken, hvor du skal smide penge hver måned i abonnement.