Interessen for at fiske efter havørred er særligt i de sidste ti år eksploderet. Her er det særligt fiskeri typerne fluefiskeri, bombarda fiskeri og spinnefiskeri af forskellig slags, som er blevet enormt populært blandt danske lystfiskere. Årsagen til det er, at vi i Danmark har noget af det bedste og reneste fiskevand i verden. Uanset om du er nybegynder inden for fiskeri-verdenen eller om du er en erfaren lystfisker, så kan du her læse mere om hvordan du bedst fisker efter havørred. 

Hvad er en havørred?

Havørredens latinske navn er Salmon Trutta Trutta. Det ligger lidt i navnet, at havørreden er den havvandrende form inden for arten ørred. Havørreden er en af de store arter blandt alle arterne af ørred. De kan blive op til 100 centimeter og have en vægt på op til tolv kilo. Selvom en havørred er havvandrende, så starter dens liv sjovt nok i ferskvand. Det er nemlig i ferskvand at havørreden fødes og vokser op. Havørreden starter altså sit liv ud som en almindelig ørred, og når den så når en vis alder vælger store antal af dem, at svømme ud i havet. På den måde bliver den almindelige ørred altså til en havørred. Havørreden smoltificerer sig, når den svømmer ud i havet. Det vil sige, at den vænner sig til at kunne leve i saltvand i stedet for ferskvandet. Dette er en tilpasning som er nødvendig, for at de kan klare overgangen fra ferskvand til saltvand. Under smoltificeringen så får havørreden en sølvskinnende dragt, og den går samtidig gennem flere fysiologiske forandringer, som gør den i stand til at udskille salt. 

Hvor og hvornår fanger man bedst havørred?

Du kan fange havørred overalt langs de danske kyster. Et særligt godt sted at fiske efter havørreder, som mange lystfiskere også benytter sig af, er i limfjorden, men der findes havørred fiskesteder over hele Danmark. Leder du efter et godt fiskested, så kan du blandt andet finde havørred hotspots på hjemmesider som https://troutguide.dk/. For at opnå at fiske det sted med flest mulige havørreder, så er det vigtigt at fiske et sted, hvor havørreden har mulighed for at kunne skjule sig og kan jage. Det er for eksempel steder, hvor der er mørk bund, tang og lignende. Du skal derfor undgå at fiske steder, hvor du kan se at der er sandbund. Sæsonen for havørred fiskeri begynder så småt i måneden februar. Havørred sæsonen topper derefter fra marts til oktober, og begynder at aftage igen hen mod slutningen af året i november måned. Uanset hvilken årstid du er i, så er havørreden den mest eftertragtede fisk blandt de danske lystfiskere.