Aktiehandel: For de fleste en kilde til at få sin opsparing til at vokse, for andre et element af spekulation og adrenalin i hverdagen. I denne artikel vil vi dykke ned i aktiehandel blandt privatinvestorer. Kan man tjene penge på aktiehandel og er det således rent faktisk en hobby som man på pengesiden kan få noget ud af?

Privatinvestorer klarer sig dårligere end markedet

Studier peger på, at privatinvestorer gennemsnitligt underperformer markedet med minimum 3%-point pr. år. Med et historisk markedsafkast på ca. 9% om året er det 1/3 af afkastet som privatinvestorer giver afkald på, når de selv kaster sig ud i handel med aktier for begyndere. Hvis du er ung og ikke har mange penge sparet om endnu er skaden ikke så stor. Men på et tidspunkt skal du nok få opbygget en opsparing og så kan aktiehandel gå hen og blive verdens dyreste hobby – måske uden, du endda selv er klar over det.

Enhver anden hobby har et budget

Kan du godt lide at udvælge enkelte aktier og skimme deres regnskaber en gang i kvartalet? Vælger du lidt med mavefornemmelsen, lidt på hvad du hører i nyhederne og lidt på hvad dine kolleger har i porteføljen?

Så er du en hobbyinvestor. Selv professionelle kan ikke slå markedsafkastet på aktier, så det skal du heller ikke selv have nogle forhåbninger om. Og spørg dig selv – bør du ikke også lave et budget for aktiehandel ligesom enhver anden hobby?

Hvis du lige har kastet dig ud i mountain bike bruger du jo heller ikke med det samme 50.000 kr. på en ny cykel. Du justerer dit forbrug til din indkomst og det samme bør du gøre med aktier.

Det letteste er at afsætte et beløb som du ”selv” må handle for og et beløb som investeres passivt i ETF’er. Passiv investering betyder, at du sammensætter en portefølje som følger markedsafkastet. Eftersom du statistisk set underperformer, bør du ikke selv handle for mere end 5% af din formue. Du bør anerkende, at det bare er ”for sjov” og agere rationelt herefter.

Tænk på dit humør

Når du vælger at agere rationelt og kun forvalte en lille del af din formue selv, fralægger du dig delvist også ansvaret for tab. Hvis du taber penge, er det nu blot fordi markedet falder og ikke fordi, du selv har lavet en dårlig handel. Det kan i den grad hjælpe på humøret i hverdagen, der ofte oplever udsving i samme retning som din portefølje. Hvis du handler enkelte aktier jævnligt, vil du opleve, at udsvingene kan blive særdeles store. Af den grund: Tænk på dit humør og dine omgivelser og investér kun en lille del af din formue i aktier som du selv udvælger.