Forestil dig en ringen for ørerne, der aldrig stopper; det løfter hovedet, så snart du vågner, og gør det svært at falde i søvn om natten. Tinnitus nedsætter livskvaliteten hos de ramte, og der findes få effektive behandlinger. Efterhånden som cannabis og cannabisfrø bliver mere mainstream, er forskerne nysgerrige efter at finde ud af, om urten kan være med til at stoppe ringen.

 

Tinnitus.

Hvis du oplever denne tilstand, vil du vide, hvor irriterende – eller ødelæggende – den uophørlige ringning kan blive. Moderne videnskab har opdaget nogle få ledelsesstrategier, men der findes ingen kur i øjeblikket. Find ud af, hvad der forårsager denne tilstand, hvad de eksisterende behandlinger er, og om cannabis kan hjælpe med at stoppe ringningen.

 

Hvad er tinnitus?

Har du nogensinde oplevet en pludselig ringen i dit øre? For mange mennesker varer disse mærkelige udbrud af lyd kun et spørgsmål om sekunder, før de forsvinder til stilhed. Kendt som “forbigående ørestøj”, en sådan ringning forårsager i værste fald mindre irritation. Men for andre mennesker forsvinder denne ringning aldrig. Dem, der oplever kronisk tinnitus, lever med uafbrudte subjektive lyde i hovedet, og mange gennemgår en form for sorg, vel vidende at de aldrig vil opleve ægte stilhed igen.

 

Selvom tinnitus kan lyde som en obskur og sjælden tilstand, lever der i øjeblikket over 7 millioner voksne med tilstanden alene i Storbritannien. Dette enorme tal betyder, at tinnitus udgør en betydelig udfordring for sundhedssystemer over hele verden, både med hensyn til primær behandling og håndtering af følgesygdomme såsom dårlig livskvalitet, angst, depression, søvnproblemer og høretab.

Sværhedsgraden og typen af ​​tinnitus varierer blandt dem med tilstanden. Patienter kan opleve en bred vifte af lyde, herunder:

 

  • Ringer
  • Hvæsende
  • Brølende
  • Susende

 

 Hvad er tinnitus?

 

  • Statisk
  • Pulserende
  • Klikker
  • Summende
  • klartone

 

Selvom mange mennesker med tinnitus oplever lignende lyde, ligger forskellige årsager til grund for tilstanden. Overordnet set falder tinnitus i en af ​​to primære kategorier: objektiv og subjektiv. I tilfælde af objektiv tinnitus kan læger detektere en hørbar lyd, der kommer fra øregangen, hvorimod de lyde, der opleves i subjektiv tinnitus, kun er hørbare for individet med tilstanden.

 

Den nøjagtige årsag og patofysiologien til tinnitus forbliver ukendt, og adskillige teorier har forsøgt at forklare de underliggende mekanismer. Meget af denne formodning er centreret omkring høretab forårsaget af skader på forskellige dele af øret.

 

Selve øret har tre hoveddele, der bidrager til hørelsen: det ydre, mellem- og indre øre. Det indre øre indeholder cochlea, et væskeholdigt organ, der huser omkring 15.000 små hårceller, kendt som stereocilia. Lydvibrationer får disse celler til at bevæge sig, hvilket sender signalet til den vestibulocochleære nerve og videre til hjernen.

 

I tilfælde af høretab kan beskadigelse af stereocilier føre til spontane signaler fra intakte celler til cochlea, hvilket igen fører til opfattelsen af ​​tinnitus hos nogle patienter. Denne model er kendt som diskordant teori, og peger på det perifere nervesystem som generatoren af ​​tilstanden.

 

Andre teorier fokuserer på centralnervesystemet. For eksempel antyder den auditive plastiske teori, at beskadigelse af cochlea øger neural aktivitet i den centrale auditive vej. I sådanne tilfælde opstår tinnitus i selve hjernen, specielt i områder relateret til lydbehandling.