Forfodsnedfald, nedsunken forfod – ja, kært barn har mange navne. Men lige netop det, at have et forfodsnedfald er ikke kært eller særlig rart! Faktisk er der flere, som oplever, at det føles som om, at en syl går op igennem foden eller at man har det, som går man rundt på tegnestifter hele dagen. En nedsunken forfod kan dog lindres hvis man styrker muskulaturen under foden ved hjælp af øvelser, ved daglig brug af indlægssåler samt benytter fornuftigt fodtøj, hvad end det sidste så betyder!

Pelotte eller ej? Det er spørgsmålet…

Man har i mange år forsøgt at lindre på en nedsunken forfod ved at placere et kunstigt indlæg under forfoden, for at aflaste trykket og dermed lindre på smerterne. Men nye undersøgelser har vist, at det ikke altid drejer sig om at placere en kunstig støtte under forfoden i form af f.eks. en forfodspelotte,– derimod handler det om at styre anklen i en rigtig position for at optimere kroppens potentiale og give alle musklerne under vores fødder plads til at bevæge sig – ligesom vi er skabt til fra naturens side

Alle ved, at hvis man ’låser” muskler og sener fast i en lang periode, så vil de blot blive mere dovne og slappe med tide. Bevægelse og styrke skal der til – også for en nedsunken forfod. Det er logisk.

Undgå smertefulde fødder med daglige øvelser og patenterede indlægssåler

En fysioterapeut, læge eller fodspecialist kan anbefale øvelser, som kan styrke og træne din nedsunken forfod. Men du må bruge al den tålmodighed som du kan oparbejde, for det er altså et langt og sejt træk med træning over en lang tidsperiode, inden der kan ses resultater.

Du skal ikke være i tvivl om at træning og øvelser for forfodens muskler og sener er en rigtig god idé, men ønsker du ikke helt at holde op med dine vanlige aktiviteter, kan indlæg i skoene gøre en betydelig forskel og hjælpe dig på vej. En effektiv Indlægssål kan nemlig aktivt afhjælpe og fjerne den mekaniske og fysiske belastning, som en nedsunken forfod giver – altså de smerter, som opstår når muskler og sener under forfoden er ”faldet ned” og blevet slidte.