Når forårssolen rammer, og fuglene begynder at kvidre, så begynder de fleste langsomt at søge udendørs. Haverne skal endelig klargøres efter flere måneder med køligt frostvejr, for lige om hjørnet venter der forhåbentligt en lun og solrig sommer.

Uanset om du har en større eller mindre have, er der en lang række opgaver, du kan kaste dig over. Der skal blandt andet ryddes op, luges, gødes, beskæres, sås blomsterfrø og plantes nyt, og i denne artikel guider vi dig kort igennem de mest nødvendige haveopgaver, som du bør prioritere, når haven skal fornyes eller forskønnes.

Gå bede og græsplæne grundigt igennem

Noget af det allerførste, du kan kaste dig over, er det, vi kalder en grundig oprydning af haven. Du skal nemlig rydde op i bede og på græsplæne, eftersom der sandsynligvis ligger nedfaldne grene, blade og kviste, der forhindrer nye planter i at kunne vokse frem. I de meget tidligere forårsmåneder skal du dog være forsigtig med at rydde for meget op, for nedfaldet skåner faktisk også nye skud og forhindrer frostskader.

Når du har fjernet det mest nødvendige, kan du påbegynde lugning af ukrudt. Det gælder både i bede og på terrassen. Lige så snart solen får mere og mere magt henover forårsmånederne, bliver ukrudtet også mere og mere livkraftigt og slår større rødder. Det er altså vigtigt at bekæmpe det tidligst muligt, så ukrudtet ikke indtager din have og vokser sig stort.

Herefter kan du endelig klippe græsplænen for første gang. Du skal dog sørge for, at græsset ikke bliver klippet mere end fire centimeter ned, så det får mulighed for at tage godt fra og komme i god vækst henover sommermånederne. Ligeledes bør du give din plæne en omgang gødning, som begrænser vækst af mos og ukrudt, så du får en sund plæne.

Beskæring af hække og træer

Det er naturligvis ikke kun bed og græsplæne, der skal gøres sommerklar, men derimod også eventuelle træer og hække. Du kan enten vælge at beskære træ eller hæk, fordi det skygger for eftermiddagssol, er til gene for dine naboer, fordi det udgør en decideret sikkerhedsrisiko eller blot af dekorative årsager.

Hvis der er tale om træer, der virkelig generer af den ene eller anden årsag, er det værd at overveje, om det skal fældes. Beskæringer skal nemlig hele tiden holdes ved lige, og hvis træet ikke bidrager med andet end sure miner og dybe suk, er det måske bedre at fælde det. Det er dog ikke bare sådan lige til, eftersom træets sundhedstilstand, placering, størrelse og hældning har rigtigt meget at sige.

Er der altså tale om et større træ, kan det være en god idé at få professionelle til at udføre opgaven. Udover at de nemt og effektivt kan fjerne dit træ, har de også mulighed for at foretage en stubfræsning efterfølgende, så træstubben bliver ryddet helt af vejen. På den måde får du pludselig plads til at anlægge græsplæne, bede, plante et nyt træ eller noget helt fjerde.